Veelgestelde vragen over de FSN
Top 4 vragen
1. Moet ik de AED controleren op gebreken?
Nee. Je ontvangt het veiligheidsbericht omdat jij een Philips HS1 AED in bezit/ beheer hebt. Het enige wat je hoeft te doen is:
- Lees het officiële Philips veiligheidsbericht welke voor jou van toepassing is (te vinden in de e-mail of hieronder):
- ⚬ AED’s jonger dan 10 jaar - FSN -2021-CC-EC-012
- ⚬ AED’s ouder dan 10 jaar - FSN -2021-CC-EC-011
- Vul het AED360-ProCardio antwoordformulier in als je dit nog niet hebt gedaan en controleer je contactgegevens.
2. Ik ben beheerder/eigenaar van de AED. Word ik door het insturen van het antwoordformulier verantwoordelijk gesteld voor het functioneren van de AED of het gebruik hiervan tijdens een inzet door derden?
Nee. Door het antwoordformulier in te sturen bevestig je dat je het veiligheidsbericht hebt gelezen, begrepen en hebt gedeeld met iedereen die hiervan op de hoogte moet zijn. Je wordt niet verantwoordelijk gesteld voor het gebruik van de AED door derden.
3. Ik heb een service- en onderhoudsovereenkomst. Worden de nieuwe elektroden dan voor mij geïnstalleerd?
Zoals je van ProCardio gewend zullen wij je tijdens dit proces ook zoveel als mogelijk ontzorgen. Je ontvangt een e-mail in de komende tijd (april-mei-juni). Hierin staat of de elektrodecassette wordt opgestuurd (inclusief instructie voor de plaatsing) of wordt geïnstalleerd door onze medewerkers. Dit hangt af van je soort overeenkomst.
4. Hoe weet ik of ik een Philips HS1 AED heb?
Via deze link kom je op de Philips HS1 informatiepagina. Herken je in de afbeelding jouw AED, dan heb je een Philips HS1 AED.
Daarnaast kun je ook de achterzijde controleren. Staat hier het nummer M5066A of M5068A, dan heb je een Philips HS1 AED.
Over het veiligheidsbericht & het antwoordformulier
Zijn de Philips FRx AED en toebehoren uitgesloten van deze melding?
Ja. Het probleem staat volledig los van de Philips HeartStart FRx AED (861304) en toebehoren.
Is er ook een probleem met de batterij?
Nee, met de batterij is niets aan de hand.
Is mijn Philips HS1 AED nog te gebruiken tot dat ik de nieuwe elektrodecassette heb ontvangen?
Ja. De Philips HS1 AED kun je gewoon gebruiken. De AED doet dagelijks een zelftest en de elektroden zijn hier een onderdeel van. Zolang het groene lampje van de AED knippert, is de AED klaar voor gebruik. Constateert de AED een probleem tijdens een zelftest, dan zal hij gaat piepen.
Wat moet ik doen met mijn huidige HS1 elektroden tot ik de nieuwe elektrodecassette heb ontvangen?
Niets. Blijf de elektroden gebruiken in de huidige staat. Zorg er tijdens het gebruik voor dat het grootste deel van het oppervlak van de elektrode is bedekt met gel en breng de elektroden aan op de patiënt. Als je merkt dat de gel begint los te laten van de schuimlaag terwijl je de beschermlaag verwijdert, probeer dan te voorkomen dat de gel op zichzelf vouwt. De elektroden kunnen gewoon worden aangebracht bij de patiënt, tenzij de gel bijna volledig van de achterkant is losgekomen. Installeer in dat geval de reserve-elektroden, indien beschikbaar, en ga verder met de reddingsactie. Volg de gesproken instructies, ongeacht de status van de elektroden; de AED zal je door de noodzakelijke handelingen leiden.
Kan ik op voorhand testen of mijn huidige elektroden in orde zijn?
Nee. De AED voert dagelijks een zelftest uit en de elektroden zijn hier een onderdeel van. Het is ook belangrijk om de elektroden niet te openen als je de elektroden niet op een patiënt gaat gebruiken. De elektroden worden beschermd door een folieafdichting. Deze folieafdichting zorgt ervoor dat de gel op de elektroden niet uitdroogt. Open je de verpakking om te controleren of jouw elektroden in orde zijn, dan kan je ze niet meer gebruiken tijdens een noodgeval.
Hoe zie ik tijdens gebruik dat mijn elektroden niet goed zijn?
De gel op de elektroden laat (gedeeltelijk) los bij het verwijderen van de schuimlaag. De gel kan er ook verkleurd en/of gesmolten uitzien. Voor meer informatie en voorbeeldfoto’s, lees het Philips veiligheidsbericht en ga naar pagina 2.
Tijdens een inzet met de AED
Wat moet ik doen als ik tijdens een reddingsactie zie dat de elektroden niet goed zijn?
Installeer de reserve-elektrodecassette, indien beschikbaar. Heb je deze niet? Dan gebruik je de elektroden die je reeds hebt geopend. Zorg ervoor dat het grootste deel van het oppervlak van de elektrode is bedekt met gel en breng de elektroden aan op de patiënt. Volg de gesproken instructies, ongeacht de status van de elektroden, omdat de AED je door de noodzakelijke handelingen zal leiden.
Welke gesproken instructies moet ik volgen?
Tijdens een reddingsactie helpt de Philips HS1 AED je stap-voor-stap door het reanimatieproces. Hieronder vind je het schema welke ook terug te vinden is in de gebruikershandleiding.
HS1 AED instrueert u: | Mogelijke oorzaak | Aanbevolen actie |
---|---|---|
...om een elektrodecassette te plaatsen. | De elektrodecassette is beschadigd. | Plaats een nieuwe elektrodecassette. |
...om de elektroden stevig op de huid te drukken ...om te controleren of de elektroden van de voering zijn verwijderd ...om te zorgen dat de elektroden de kleding van de patiënt niet raken. | De elektroden zijn niet goed aangebracht bij de patiënt. | Zorg ervoor dat de elektroden volledig aan de huid van de patiënt blijven plakken. |
...om een nieuwe elektrodecassette te plaatsen. | De elektrodecassette is geopend en de elektroden zijn van de voering verwijderd, maar de elektroden werken niet bevestigd bij de patiënt. Er kan sprake zijn van een probleem met de elektrodecassette. | Vervang de beschadigde elektrodecassette. Trek de hendel op de cassetteklep omhoog en vervang de elektroden bij de patiënt door nieuwe elektroden om verder te gaan met de reddingsactie. |
Over de AED
Moet de AED buiten werking worden gesteld tot ik de nieuwe elektrodecassette heb ontvangen?
Nee, dat is niet nodig. Je kunt de AED gebruiken. In het Philips veiligheidsbericht onder punt 4 staat: ‘Blijf de HS1 OnSite-/HS1 Home-AED en -elektroden gebruiken in de huidige staat’.
De AED is niet meer in ons bezit/beheer. Moet ik iets doen?
Nee. Als je wel weet waar de AED zich nu bevindt of wie de huidige eigenaar/beheerder is, dan horen wij dit graag zodat we contact kunnen opnemen met deze persoon.
Krijg ik een bevestiging na het invullen van het antwoordformulier?
Nee. Die wordt niet automatisch verstuurd door Microsoft Forms. Wil je een bevestiging ontvangen voor de administratie? Laat het ons dan weten, dan kijken wij jouw antwoordformulier na en sturen je een bevestiging. Je ontvangt na het invullen van het antwoordformulier automatisch de nieuwe elektrodecassette. Wij streven ernaar om deze binnen twee weken te verzenden. Heb je een service- en onderhoudsovereenkomst en komen we altijd bij je langs voor vervanging van onderdelen? Dan ontvang je een bericht van onze planningsafdeling.
Als het groene lampje niet knippert, geeft de AED dan een melding?
Ja. De AED zal luid gaan piepen. Als je op de blauwe i-knop drukt, geeft de AED instructies wat je moet doen. Als er rechtsboven geen groen lampje knippert én de AED piept niet én het is een Philips HS1: neem dan direct contact met ons op via 035 – 33 33 515.
Nieuwe elektroden
Ik heb geen e-mail van jullie ontvangen, maar wil wel de gratis vervangende elektrodecassette; hoe kom ik erachter of ik ook in aanmerking kom?
Stuur dan een e-mail naar: fsn@procardio.nl
Van wie krijg ik mijn nieuwe elektroden?
De uitlevering van de vervangende elektroden wordt verzorgd door de leverancier van je AED.
Hoe kan ik zien dat mijn elektrodecassette niet was verlopen op 1 maart 2022?
- a. Neem de Philips HS1 AED uit de tas en bekijk de voorzijde
- b. Door het plastic deksel heen is een stickertje te zien
- c. Op deze sticker staat een lotnummer en de expiry date (vervaldatum)
- d. Het lotnummer begint met een Y
- e. Deze datum ligt op of na 1 maart 2022
Waarom is voor AED’s ouder dan 10 jaar de vervaldatum van de elektroden bepalend?
Op een Philips AED zit 8 jaar fabrieksgarantie. De AED is daarna niet afgeschreven, maar gaat vaak nog jaren mee. 14 jaar tot 16 jaar gebruik is voor een Philips AED heel normaal. Philips wil ook deze klanten graag een gratis set nieuwe elektroden aanbieden. Echter, alleen als de AED ook daadwerkelijk in gebruik is én conform de voorschriften is onderhouden. Dat wil zeggen: met elektroden in de AED die nog niet vervallen waren op het moment van bekendmaking van het urgente veiligheidsbericht.
Overig
Wat is mijn klantnummer?
Dit staat bovenaan de e-mail. Het klantnummer bestaat uit 4 of 5 cijfers.