ProCardio

Veelgestelde vragen

Wij zetten hier de meest gestelde vragen op een rij. Zit jouw vraag er nou niet bij, neem dan gerust contact met ons op.

 


Veelgestelde vragen

Wat is een AED?

AED is de afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. Een defibrillator wordt gebruikt bij ventrikelfibrilleren (ongecontroleerd trillen) van het hart. Het hart is dan gestopt met het rondpompen van bloed. Een AED zorgt er door middel van een stroomstoot voor dat het hart weer gecontroleerd moet gaan functioneren. Door middel van twee elektroden die op het lichaam geplakt worden, voert de AED aan analyse uit en beoordeeld of er sprake is van ventrikelfibrilleren. Wanneer dit het geval is, wordt een schok geadviseerd. In geval van een normaal werkend hart of andere stoornis, zal geen schok worden geadviseerd.

Wat is ventrikelfibrilleren?

Ventrikelfibrilleren is het ongecontroleerd trillen van de hartkamers (= ventrikels) van het hart, waardoor er geen bloed meer door het hart wordt gepompt. In de volksmond noemt men dit ook wel een hartstilstand. Echter klopt dit dus niet. Een betere benaming is een circulatiestilstand, omdat de bloedcirculatie is gestopt.

Hoe werkt een AED?

Een AED heeft twee zelfklevende elektroden welke op het (schone en geschoren) lichaam van het slachtoffer geplakt dienen te worden. Hierna begint de AED een analyse van het hartritme. Indien er sprake is van ventrikelfibrillatie zal de AED adviseren een schok toe te dienen. Door middel van een druk op de knop wordt een stroomstoot afgegeven welke er voor zorgt dat het hart stopt met ventrikelfibrilleren. Het hart krijgt nu de kans om weer een normale circulatie op te bouwen. Daarnaast geven de meeste AED’s ook reanimatie-ondersteuning voor de mensen die het slachtoffer bijstaan.

Wat is het nut van een eigen AED?

Een AED vergroot de overlevingskans van een slachtoffer met hartfalen aanzienlijk. Hoe sneller gestart wordt met reanimeren en defibrillatie bij het slachtoffer, hoe hoger de kans dat het slachtoffer deze noodsituatie overleefd. Deze kans kan met een eigen AED binnen handbereik al snel oplopen van 5-10% naar 70-90%.

Mag iedereen een AED bedienen?

In Nederland mag iedereen een AED bedienen en een AED inzetten, wanneer dit nodig wordt geacht. Sinds 2002 heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namelijk de wet BIG gewijzigd en sindsdien is het ook leken toegestaan een AED te gebruiken.

Is een training noodzakelijk bij gebruik van een AED?

Wettelijk gezien is het niet verplicht om een AED training te volgen. Wel raden diverse toonaangevende instanties, waaronder de Europese Reanimatie Raad, met klem aan om minimaal een korte instructie of training te volgen. Uit ervaring blijkt namelijk dat tijdens een noodsituatie sneller en daadkrachtiger gehandeld kan worden.

Is een AED verplicht voor bedrijven?

Nee, op dit moment is een AED nog geen verplichte uitrusting binnen de BHV. Wel staat in de ARBO-wet dat een bedrijf moet zorgen voor voldoende scholing en materiaal om hulpverlening mogelijk te maken. Met de aanschaf van een AED hebben de BHV-verleners wel een hulpmiddel in handen om snel en effectief in te grijpen bij hartfalen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een AED?

Er zijn een drietal punten die wij graag benadrukken

 1. Kan de AED binnen 10 seconden een analyse uitvoeren en de batterij opladen?
  10 sec is de maximale tijd conform de richtlijnen ERC 2015

 2. Kan en mag de AED door iedereen bedient worden? Er is maar één AED die zelfs door de Amerikaanse FDA is vrijgegeven voor losse verkoop, namelijk de Philips HeartStart HS1 AED. Mede hierdoor de meest verkochte AED ter wereld!

 3. Test de AED zelf elke component?
  Als de zelftest van de AED alleen de aanwezigheid van de elektroden test en de werking van de elektroden overslaat, kan dit op het moment van de inzet tot problemen leiden. Een goede AED test elke dag, elk component.

Waar moet ik op letten bij de plaatsing van een AED?

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als je de AED gaat plaatsen, namelijk:

 1. Waar komt de AED te hangen?
  Binnen, buiten, openbare ruimte e.d.

 2. Welke toegang is gewenst voor deze AED?
  Openbaar, onder begeleiding, privé gebruik.

 3. Moet de kast mooi of functioneel zijn?
  De officiële AED kleur is groen, maar er bestaan ook witte kasten.

 4. Wat zijn de omstandigheden op deze plek
  Vochtig, warm, stoffig, lawaaierig.

Hoe kan ik een gedegen keuze maken?

Er zijn veel verschillende AED’s op de markt en sommige sluiten beter aan op jouw situatie dan anderen. Ons advies is dan ook om een vrijblijvende demonstratie aan te vragen. Op deze manier maak je kennis met de AED.

Ook kan je vast kijken op de website AED-vergelijken.nl Hier zijn de belangrijkste AED’s samengebracht in een handig overzicht. Zo kan je iedere AED gemakkelijk vergelijken.