1. Automatische Externe Defibrillator (AED)
2. Philips AED
3. Service & onderhoud
4. Training
5. Inzet met AED
6. Bestellen
7. Betalen
8. Algemeen
9. BuurtAED
10. Coronavirus
11. Handleidingen
Wat is een AED?
AED is de afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. Een defibrillator wordt gebruikt bij ventrikelfibrilleren (ongecontroleerd trillen) van het hart. Het hart is dan gestopt met het rondpompen van bloed. Een AED zorgt er door middel van een stroomstoot voor dat het hart weer gecontroleerd moet gaan functioneren. Door middel van twee elektroden die op het lichaam geplakt worden, voert de AED aan analyse uit en beoordeeld of er sprake is van ventrikelfibrilleren. Wanneer dit het geval is, wordt een schok geadviseerd. In geval van een normaal werkend hart of andere stoornis, zal geen schok worden geadviseerd.
Wat is ventrikelfibrilleren?
Ventrikelfibrilleren is het ongecontroleerd trillen van de hartkamers (= ventrikels) van het hart, waardoor er geen bloed meer door het hart wordt gepompt. In de volksmond noemt men dit ook wel een hartstilstand. Echter klopt dit dus niet. Een betere benaming is een circulatiestilstand, omdat de bloedcirculatie is gestopt.
Hoe werkt een AED?
Een AED heeft twee zelfklevende elektroden welke op het (schone en geschoren) lichaam van het slachtoffer geplakt dienen te worden. Hierna begint de AED een analyse van het hartritme. Indien er sprake is van ventrikelfibrillatie zal de AED adviseren een schok toe te dienen. Door middel van een druk op de knop wordt een stroomstoot afgegeven welke er voor zorgt dat het hart stopt met ventrikelfibrilleren. Het hart krijgt nu de kans om weer een normale circulatie op te bouwen. Hier zijn meestal meerdere schokken voor nodig. Daarnaast geeft de Philips AED ook reanimatie-ondersteuning voor de mensen die het slachtoffer bijstaan, dit doen niet alle merken.
Wat is het nut van een eigen AED?
Een AED vergroot de overlevingskans van een slachtoffer met hartfalen aanzienlijk. Hoe sneller gestart wordt met reanimeren en defibrillatie bij het slachtoffer, hoe hoger de kans dat het slachtoffer deze noodsituatie overleefd. Deze kans kan met een eigen AED binnen handbereik al snel oplopen van 5-10% naar 70-90%.
Mag iedereen een AED bedienen?
In Nederland mag iedereen een AED bedienen en een AED inzetten, wanneer dit nodig wordt geacht. Sinds 2002 heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport namelijk de wet BIG gewijzigd en sindsdien is het ook leken toegestaan een AED te gebruiken.
Waarom een Philips AED?
Philips is marktleider op het gebied van Health Care. Zij begrijpen wat de eindgebruiker nodig heeft op het moment dat er een noodsituatie ontstaat. Met deze gedachte en alle kennis die zij in huis hebben is de Philips AED ontwikkelt. Wil je meer weten over de twee modellen van Philips? Bekijk dan ‘Welke Philips AED past bij mij?’
Welke Philips AED past bij mij?
Philips heeft twee modellen: de Philips HeartStart HS1 AED en Philips HeartStart FRx AED. We gaan hier wat dieper in op deze AED’s zodat jij een goede keuze kunt maken welk model bij jou past.
Beide modellen zijn betrouwbaar en snel. Ze testen de elektroden, batterij en mechanica iedere dag waardoor je altijd een gebruiksklare AED binnen handbereik hebt. Daarnaast beschikt de AED over de zogenaamde Quick Shock-technologie. Dit betekent dat hij binnen slechts 8,1 seconden een schok kan toedienen, indien nodig.
Hieronder nog een aantal belangrijke kenmerken die specifiek gelden per AED type.
De Philips HeartStart HS1 AED is de meest verkochte, snelste en makkelijkste AED ter wereld. De belangrijkste kenmerken zijn:
De Philips HeartStart FRx AED is een robuuste AED die schokbestendig is maar ook als enige AED gebruikt kan worden op een natte ondergrond. Kortom, het ideale model voor buiten gebruik. De belangrijkste kenmerken zijn:
Kan een Philips AED op baby’s en kinderen worden ingezet?
Als het over kinderen en AED’s gaat, wordt de overgang niet door leeftijd bepaald, maar door gewicht. Namelijk 0 tot 25kg.
Een hartstilstand is zeldzaam bij kinderen, maar als het gebeurt dan komt het zelden door een ritmestoornis die defibrilleerbaar is. Toch kan het gebeuren dat een AED op een kind gebruikt moet worden. Er zijn drie opties:
Heeft een Philips AED onderhoud nodig?
Een AED van Philips controleert zichzelf iedere dag. Daar hoeft dus nooit iemand voor langs te komen. De Philips AED test de volgende onderdelen:
Omdat deze onderdelen dagelijks worden getest en de AED een pieptoon geeft op het moment dat er iets niet in orde is, is een bezoek van een monteur niet nodig. Wél moeten de elektrodecassette en batterij periodiek worden vervangen.
Waarom zijn er service & onderhoudspakketten?
Omdat er rondom een AED meer speelt dan alleen het vervangen van de elektrodecassette en batterij. We hebben verschillende service & onderhoudspakketten en jij kunt zelf kiezen wel pakket het beste bij je past.
Voor meer informatie verwijzen wij je graag naar onze Service & onderhoudspakketten overzicht.
Mijn AED piept, wat is er aan de hand?
Bij een Philips AED druk je op de blauwe i-knop. De AED vertelt je wat er aan de hand is
Is een training noodzakelijk bij gebruik van een AED?
Wettelijk gezien is het niet verplicht om een AED training te volgen. Wel raden diverse toonaangevende instanties, waaronder de Europese Reanimatie Raad, met klem aan om minimaal een korte instructie of training te volgen. Uit ervaring blijkt namelijk dat tijdens een noodsituatie sneller en daadkrachtiger gehandeld kan worden.
Wat leer ik tijdens een training?
Je krijgt een uitgebreide uitleg over de Philips AED zodat je precies weet hoe je jouw AED moet gebruiken. Daarnaast leer je de basisbeginselen van reanimatie. Op deze manier weet je precies wat je moet doen op het moment dat iemand een circulatiestilstand krijgt.
Hoelang duurt de training?
Wij geven korte trainingen van 90 minuten welke geschikt zijn voor groepen t/m 20 personen. In deze training hebben onze instructeurs voldoende tijd om jou alles te leren over de Philips AED en de basisbeginselen van reanimatie en kost het jou niet teveel tijd. Daarom zijn onze trainingen ook zeker voor bedrijven erg gunstig.
Ben je al bekend met de AED en reanimeren? Dan is het handig om ieder jaar je geheugen op te frissen. Een opfristraining van ProCardio duurt 60 minuten en wij nemen je dan nogmaals mee in het proces van reanimeren en het gebruik van de AED.
Mijn AED is ingezet, wat moet ik doen?
Indien je een service & onderhoudscontract hebt bij ons, dan bel je met ProCardio. Wij zorgen ervoor dat er zo snel mogelijk een collega langskomt om te zorgen dat jouw AED gebruiksklaar wordt gebruikt. Kunnen wij dit niet ter plekke doen? Dan krijg je tijdelijk een vervangende AED zodat je nooit zonder zit. Wij zullen de AED uitlezen zodat wij de ECG gegevens beschikbaar kunnen stellen aan de behandelend arts.
Mijn AED is ingezet en heeft nieuwe elektroden nodig, hoe moet ik dat regelen?
Als je een service & onderhoudscontract hebt bij ProCardio, dan neem je contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat je AED weer gebruiksklaar wordt gemaakt inclusief nieuwe elektroden. De kosten van de elektroden kan je declareren bij Ambulancezorg. Wij zullen je hier meer uitleg over geven als we contact hebben na de inzet.
Vergeet niet om de nieuwe vervaldatum van de elektroden aan te passen in jouw HartslagNu account als jouw AED 24/7 beschikbaar is voor het publiek.
Mijn AED is opgehaald, maar niet gebruikt. Wat moet ik doen?
Controleer of de AED echt niet is gebruikt. Bij een Philips AED is dit gemakkelijk te herkennen.
Bij de Philips HS1 AED zie je dat de elektrodecassette is geopend. Is de verpakking open geweest moeten de elektroden vervangen worden. Ongeacht of ze ook op het slachtoffer zijn geplakt. De verpakking is namelijk luchtdicht en zodra hij open is geweest vervalt dit. Hierdoor zal de gel uitdrogen en zijn de elektroden niet meer te gebruiken. Tevens zal de AED, als de elektroden zijn gebruikt, na 2 uur gaan piepen om je te informeren.
Bij de Philips FRx AED kan je het minder makkelijk zien aan de elektrodecassette, maar ook deze AED gaat na 2 uur piepen om je te informeren.
Is de AED niet gebruikt, dan kan je hem gewoon terugleggen in de kast.
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een AED?
Er zijn een drietal punten die wij gaan benadrukken.
* FDA is het agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten die de kwaliteit van medicijnen controleert.
Daarnaast moet je ook rekening houden met de locatie van de AED. Er zijn diverse mogelijkheden voor wandbevestiging. Dus beantwoord voor jezelf de volgende vragen:
Hoe kan ik een gedegen keuze maken?
Er zijn veel verschillende AED’s op de markt en sommige sluiten beter aan op jouw situatie dan anderen. Ons advies is dan ook om een vrijblijvende demonstratie aan te vragen. Op deze manier maak je kennis met de AED.
Als je graag een aantal merken met elkaar wilt vergelijken, neem dan een kijkje op de website AED-vergelijken.nl Hier zijn de belangrijkste AED’s samengebracht in een handig overzicht.
Hoe kan ik een AED bestellen bij ProCardio?
Dit kan je op twee manieren doen. In onze webshop of je vraagt een offerte aan. Wij zorgen ervoor dat je een offerte krijgt die bij jouw situatie past.
Ik krijg een factuur voor jullie service, maar ik heb niemand gezien. Hoe kan dat?
Dat komt omdat het service & onderhoudspakket meer omvat dan alleen een bezoek van ProCardio. Je sluit als het ware een abonnement af waar je jaarlijks voor betaalt. Hierdoor kan je onder andere 24/7 bij ons terecht als je AED een storing heeft of is ingezet.
Wil je precies weten wat je van onze service & onderhoudspakketten mag verwachten, klik hier.
Hoe zit het met de garantie?
Je hebt een aantal jaren garantie op de AED en/of wandbevestiging. Hiervoor gelden de volgende termijnen:
Kan ik mijn AED verzekeren?
Wij adviseren je om deze informatie op te vragen bij jouw verzekeringsmaatschappij. Zij weten het beste of dit binnen je bestaande polis valt of dat je polis aangepast kan worden.
Kan ik een subsidie aanvragen voor de aanschaf van een AED?
Er zijn geen landelijke subsidies beschikbaar voor het aanschaffen van een AED. Wil je toch proberen om de aanschafkosten betaald te krijgen? Neem dan eens contact op met:
Waar moet ik mijn AED aanmelden?
Aanmelden van je AED doe je bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Klik hier.
Moet ik mijn AED aanmelden als ik wil dat hij openbaar beschikbaar is?
Als de AED is aangekocht via de Hartstichting of als je een BuurtAED hebt, moet de AED aangemeld worden bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Dankzij de aanmelding krijgen burgerhulpverleners, nadat 112 is gealarmeerd, een oproep op hun telefoon. In deze oproep krijgen ze de instructie om naar het slachtoffer te gaan of om de AED op te halen. De beheerder van de AED krijgt een bericht dat zijn of haar AED is opgehaald.
Heb je zelf een AED gekocht die je beschikbaar wilt stellen voor het publiek, dan moet je de AED ook aanmelden. Anders krijgen burgerhulpverleners geen oproep.
Meer informatie vind je op de website van HartslagNu.
Wat is BuurtAED?
BuurtAED is een initiatief van de Hartstichting en Philips. Wil jij nog een actie starten? Ga dan naar www.BuurtAED.nl voor alle informatie en het starten van jouw eigen actie. ProCardio regelt alle operationele taken van het proces, dat wil zeggen:
Vanaf het moment dat de actie is afgerond en de AED met buitenkast is geleverd ben je een ProCardio klant. Een aantal vragen zien wij regelmatig terug komen nadat een actie is afgerond en de AED in de buurt hangt. De antwoorden op deze vragen zie je hieronder.
Hoe moet ik de AED ophangen?
Je plaatst de AED in een buitenkast naar keuze. In het BuurtAED pakket kan je kiezen voor een Aivia 210 buitenkast met pincodeslot en alarm of een Rotaid buitenkast met alarm. Afhankelijk van jouw keuze is er ook een andere manier van bevestigen.
De handleidingen worden meegeleverd bij de AED met kast, maar hier vind je ze ook digitaal.
Moet ik de AED aanmelden bij HartslagNu?
Ja, voor een BuurtAED is dit verplicht. De AED moet immers beschikbaar zijn voor de hele buurt omdat je gezamenlijk de AED hebt aangekocht. Je meldt de AED aan bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Dankzij de aanmelding krijgen burgerhulpverleners, nadat 112 is gealarmeerd, een oproep op hun telefoon. In deze oproep krijgen ze de instructie om naar het slachtoffer te gaan of om de AED op te halen. De beheerder van de AED krijgt een bericht dat zijn of haar AED is opgehaald.
Hoe moet ik de AED aanmelden?
Alle informatie vind je op de website van HartslagNu.
Mijn AED is ingezet, wat moet ik doen?
De burgerhulpverlener die de AED heeft opgehaald is verplicht de AED weer terug te brengen. Als beheerder heb je een bericht ontvangen dat jouw AED is opgehaald dus controleer of hij daadwerkelijk is ingezet en is teruggebracht. Daarbij is het belangrijk dat de AED weer zo snel mogelijk gebruiksklaar wordt gemaakt. Wij helpen jou hierbij, dus bel ProCardio. Wij zijn 24/7 bereikbaar op 035 – 33 33 517.
Vergeet verder niet:
Hoe zorg ik ervoor dat ik de elektroden vergoed krijg?
Deze kosten kun je vergoed krijgen bij de ambulancedienst in de regio van de reanimatie. Je ontvangt van HartslagNu een mail met het reanimatieadres. Deze gegevens heb je nodig bij je declaratie.
Meer informatie vind je hier.
Welke maatregelen heeft ProCardio getroffen in verband met het coronavirus?
Voorop gesteld houden wij ons aan de richtlijnen die de overheid en het RIVM opstellen. Dit betekent voor jou als (potentiële) klant dat er over het algemeen niet veel veranderd. Ons team staat voor je klaar!
Worden de maatregelen aangescherpt en heeft dit consequenties voor bijvoorbeeld geboekte trainingen, word je persoonlijk op de hoogte gesteld. Voor vragen kan je op werkdagen telefonisch via +31 (0)35 - 33 33 515 bij ons terecht tussen 8:30 – 17:30 uur of stuur een mail naar info@procardio.nl.
Heb je een storing of is de AED ingezet? Dan kan je 24/7 bellen met onze servicelijn via +31 (0)35 - 33 33 517.
Ik heb een AED die 24/7 beschikbaar is gesteld, maar mogen wij nog wel reanimeren als er een oproep binnen komt?
Voor alle informatie en de laatste updates omtrent reanimeren, verwijzen wij je graag naar de website van het landelijke oproepsysteem HartslagNu.
Klik hier.
Hieronder vind je de belangrijkste handleidingen.
Philips HeartStart HS1 AED gebruikershandleiding
Philips HeartStart FRx AED gebruikershandleiding
Rotaid Solid Plus Heat buitenkast zonder pincodeslot
Aivia 210 buitenkast met pincodeslot