Als je op zoek gaat naar een AED komt er veel informatie op je af en heb je keuze uit veel modellen. Iedere goedgekeurde AED die verkrijgbaar is op de Nederlandse markt is niet per definitie een goede of de beste AED. Er is maar één marktleider en dat is Philips.
De Philips HeartStart HS1 AED staat bekend als de meest verkochte, makkelijkste en snelste AED ter wereld. Hij is eenvoudig te bedienen en begeleidt de hulpverlener stap voor stap door het reanimatieproces. De dagelijkse, automatische zelftesten zorgen ervoor dat de AED betrouwbaar is en altijd klaar voor gebruik. Dankzij de Quick Shock technologie kan er binnen 8,1 seconden een schok worden toegediend. Uitermate snel wanneer iedere seconde telt!
De Philips HeartStart FRx AED is een uiterst robuuste en betrouwbare defibrillator. De AED is stof- en spuitwaterbestendig (IP55) waardoor hij geschikt is voor bijvoorbeeld een fabriekshal, zwembad of andere openbare ruimtes, te denken aan een woonwijk of supermarkt. Het is dan ook dé AED die wordt gebruikt voor het initiatief BuurtAED van de Hartstichting en Philips.
De AED kan worden uitgerust met een speciale baby-kind sleutel. Hiermee wordt de Philips HeartStart FRx AED automatisch omgezet voor gebruik op baby’s of kinderen. Ideaal voor omgevingen waar veel kinderen zijn zoals een school of kinderdagverblijf.
Door drie handelingen kan de overlevingskans van het slachtoffer toenemen van 2-5% naar maar liefst 90%!
De burgerhulpverlener of omstander dient in de eerste zes minuten bij een harstilstand de volgende handelingen uit te voeren:
Benieuwd naar het effect op de overlevingskansen bij snelle inzet van een AED? Zie de afbeelding hieronder.
Als het over kinderen en AED’s gaat wordt de overgang niet door leeftijd bepaald, maar door het gewicht. Het volgende onderscheid wordt gemaakt:
Een hartstilstand bij kinderen is zeer zeldzaam en wordt zelden veroorzaakt door een ritmestoornis die defibrilleerbaar is. Maar het kan natuurlijk wel gebeuren en daardoor kan het ook voorkomen dat er een AED ingezet moet worden. Dan zijn er drie opties:
Het is van uitermate groot belang dat de AED naar behoren functioneert op het moment dat er zich een noodsituatie voor doet en hij ingezet moet worden. De Philips HeartStart AED is in staat om te blijven functioneren in uitzonderlijke situaties.
Philips hanteert een temperatuur advies. De AED kan zich in twee standen bevinden: hij ligt opgeborgen in de tas met een geïnstalleerde batterij en elektroden of hij wordt gebruikt op een slachtoffer. De Philips HeartStart FRx AED en Philips HeartStart HS1 AED hebben ieder een eigen temperatuur advies. Wij lichten dit per model hieronder toe.
Philips HeartStart HS1 AED
Philips HeartStart FRx AED
Voor beide AED’s geldt als de AED gedurende 20 minuten of minder in een situatie komt met een snelle overgang van heel koud naar warm, of andersom, blijft de AED functioneren.
Kouder of warmer dan het advies? Voordat de Philips HeartStart AED een dagelijkse zelftest uitvoert, meet hij de omgevingstemperatuur. Is het kouder dan 0 graden, of warmer dan 50 graden, dan wordt de test uitgesteld. Na 3x uitstel (in totaal 40 uur) wil de AED je informeren over de temperatuur. Dit doet hij door te gaan piepen. Mocht je niet op de plek van de AED zijn en hij piept, zal hij alsnog weer na 8 uur een automatische zelftest proberen te doen. Is deze succesvol omdat de temperatuur is gedaald of gestegen, dan stopt het piepen. Is dat niet het geval, zal het geluidssignaal aanhouden totdat je actie onderneemt.
Om het piepen te stoppen kan je de uitgebreide handleiding raadplegen. Download nu de handleiding Philips HeartStart AED beheer informatie.
Voor de AED is er een breed assortiment aan mogelijkheden hoe je hem veilig bewaard zodat je hem altijd meteen kunt pakken als het nodig is. Wil je de AED buiten hangen of komt hij juist binnen? Voor iedere situatie is er wandbevestiging beschikbaar.
Waar moet je aan denken bij het maken van de keuze?
Service & onderhoudspakketten zijn ontstaan doordat er meer komt kijken bij een AED dan alleen het vervangen van de batterij en elektroden.
Ondanks dat je hoopt de AED nooit te hoeven gebruiken, is het wel prettig als je kunt terugvallen op een leverancier wanneer dit wel gebeurt. Dit betekent dat wij 24/7 bereikbaar zijn en (direct) langskomen om de AED weer gebruiksklaar te maken. Daarnaast lezen we de AED uit waardoor we de ECG gegevens beschikbaar kunnen stellen aan de behandeld arts en kunnen wij, indien gewenst, zorgen voor psychologische ondersteuning voor de burgerhulpverleners.
Ook zijn wij 24/7 bereikbaar voor storingen aan de AED. Soms kunnen we dit telefonisch bespreken en is het probleem verlopen. Lukt dit niet? Dan komen we langs om de storing te verhelpen en krijg jij tijdelijk een vervangende AED zodat je nooit zonder zit.
Kortom, onze service & onderhoudspakketten zijn ontwikkelt voor alle aspecten die rondom de AED nodig zijn. Wij zorgen ervoor dat jouw AED het doet op het moment dat iedere second telt.
Laten we meteen starten met twee belangrijke punten:
Zowel de Philips HeartStart HS1 AED als de Philips HeartStart FRx AED is eenvoudig te bedienen. De Philips HS1 is zelfs de enige AED ter wereld die bijvoorbeeld in de Verenigde Staten zonder instructie verkocht mag worden. Zo veilig is de Philips AED.
Toch geldt voor veel mensen; eerst zien en dan geloven. Maar wachten op de BHV-er/ EHBO’er betekent dat de hulpverlening met 2 of 3 minuten vertraging op gang komt. Deze vertraging kost helaas 50% rendement!
Onze training is geschikt voor iedereen (leek, BHV-er of EHBO’er) en wordt op jouw locatie gegeven. Tijdens de training wordt veel aandacht besteed aan het praktisch handelen. Situaties die zich voor kunnen doen bij het werken met de AED worden uitgebreid geoefend. Zo durft iedereen de AED te bedienen als het nodig is.
Iedereen leert in 90 minuten alle details van de eigen AED. Vergelijk het met autorijden: in je eigen auto rijd je direct weg, en in andermans auto moet je even 30 seconden rondkijken. Als elke seconde telt geeft een training met jouw eigen Philips AED een enorm rendement
Ben je overtuigd van het belang van een AED & reanimatie training? Dan adviseren wij om een training te boeken.
Het trainingsprogramma ziet er als volgt uit:
Alle trainingen worden op jouw locatie verzorgd. Desgewenst kan dit ook in de avonduren of in het weekeinde. Gedurende de training wordt er gebruikt gemaakt van de Philips AED trainer en trainingspoppen.
De training zijn geschikt voor groepen t/m 20 personen.
Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte, stuur een mail naar info@procardio.nl of bel naar +31 (0)35 – 33 33 515.
Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen (nummer 2 bij mannen) en AED’s redden aantoonbaar levens. Toch is er geen landelijke subsidie beschikbaar voor het aanschaffen van een AED. Wil je toch proberen om de aanschafkosten vergoed te krijgen? Dan adviseren wij om contact op te nemen met:
Als je meedoet via het project BuurtAED wordt de AED niet gesubsidieerd maar je betaald het bedrag ook niet alleen. Je zamelt met de hele buurt geld in en samen betaal je de aanschaf, buitenkast en service en onderhoud voor de eerste vijf jaar. Daarnaast zien wij regelmatig dat men, ook als het via het BuurtAED project gaat, alsnog via de gemeente probeert vergoed te krijgen.
Omdat de meeste websites waar AED’s worden aangeboden gericht zijn op het bedrijfsleven, is het vaak onduidelijk hoeveel u voor de AED betaald inclusief btw. Omdat ProCardio alle aanvragen persoonlijk verwerkt, zorgen wij ervoor dat je een offerte op maat krijgt inclusief btw.
Voor de AED en toebehoren gelden de volgende btw percentages:
Voor zover bij ons bekend is er nog geen verzekeringsmaatschappij die standaard de AED meeverzekerd met bijvoorbeeld de inboedel- en/ of opstalverzekering zonder andere verplichtingen. Ons advies luidt dan ook te allen tijde om je eigen verzekeringsmaatschappij te contacten of de huidige polis voldoende is. Zo niet, vraag dan of de bestaande polis aangepast kan worden.
Wil je de AED meenemen op vakantie? Geen probleem! Als je de AED meeneemt in de auto hoef je geen speciale maatregelen te treffen. Ga je met het vliegtuig, dan moet je rekening houden met een aantal aspecten die we hieronder verder toelichten.
De AED mag bijna altijd mee in het bagageruimte onderin het vliegtuig, of zelf in de handbagage. Want ook luchtvaartmaatschappijen beschikken over een AED in het vliegtuig (KLM is één van onze klanten). Maar wil je zeker weten of de AED mee mag in het vliegtuig? Neem dan contact op met de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.
Belangrijk: neem altijd de aankoopfactuur van de AED mee op reis.
De AED beschikt over een Lithium batterij en deze mogen onder voorwaarden meegenomen worden in het vliegtuig. Hierbij is het goed om te weten dat er verschillende soorten lithium batterijen bestaan:
Lithiumbatterijen
Bij kortsluiting kunnen lithiumbatterijen veel hitte genereren. Bovendien kunnen ze bij beschadiging, onzorgvuldige montage of fout in het ontwerp in brand vliegen. Daarom worden er eisen gesteld aan het vervoer van losse lithiumbatterijen en externe batterijen die bestemd zijn voor persoonlijk gebruik in apparaten zoals laptops, mobiele telefoons en medisch apparatuur. Deze mogen alleen in de handbagage worden meegenomen. Elke reservebatterij moet afzonderlijk zijn verpakt in de originele verpakking. Als je de verpakking niet meer hebt, moet je de contactpunten van de batterij isoleren door ze af te plakken met niet-geleidende tape en iedere batterij afzonderlijk in een plastic zak verpakken. Beschadigde, defecte of uit de handel genomen batterijen mogen niet door de lucht worden vervoerd. Het opladen van batterijen is niet toegestaan aan boord. De apparaten in jouw ruimbagage moet volledig uitgeschakeld zijn en beschermd tegen beschadiging.
Bovenstaande informatie in relatie tot jouw AED:
Soms wordt er bij transport van een batterij gevraagd om het zogenaamde MSDS document. Dit is het Material Safety Data Sheet welke inhoudelijke informatie geeft over de samenstelling van het product. Onderstaand vind je de MSDS documenten voor AED met batterij en de losse batterij.
Wij adviseren deze documenten mee op reis te nemen. Indien je nog andere documenten wenst te hebben, overleg met één van onze medewerkers.
NB: in een Philips HeartStart HS1 AED (M5070A) batterij zit 5.04 gram Lithium. De grenswaarde voor vervoer is 8 gram Lithium (per batterij).
BuurtAED is een initiatief van Philips en de Hartstichting. Zij hebben de krachten gebundeld om een mooi project te lanceren waarbij je binnen 30 dagen samen met je buurt geld verzamelt voor een AED met buitenkast en service & onderhoud.
Via de website BuurtAED.nl kan je een project starten waarbij je via eigen kanalen bekendheid maakt voor jouw gestarte actie.
De zes-minuten zone is een “term” die je veel hoort als je het project BuurtAED voorbij ziet komen. Maar wat houd het precies in?
In een zes-minutenzone bieden mensen binnen 6 minuten hulp aan een patiënt die wordt getroffen door een hartstilstand. Concreet betekent dit dat omstanders 112 bellen, starten met reanimeren en een AED inzetten. De overlevingskans van de patiënt vergroot aanzienlijk door deze drie stappen te volgen binnen 6 minuten.
Via de Hartstichting kan je de Reanimatie App downloaden. Een handige app die ervoor zorgt dat je de reanimatiestappen onthoudt.
HartslagNu is hét reanimatieoproepsysteem van Nederland. Zodra de meldkamer (112) heeft geconstateerd dat het gaat om een reanimatie, wordt er vanuit die kant een AED-alert opgestart. Het systeem zoekt in een straal van 1000 meter rondom de postcode van het slachtoffer naar burgerhulpverleners en een AED.
Het systeem kan twee soorten berichten versturen:
Door deze splitsing te hanteren wordt tijdverlies voorkomen. Een slachtoffer die wordt getroffen door een hartstilstand is enorm gebaat bij snelle hulp. Hoe eerder hij of zij wordt gereanimeerd, des te groter de kans op overleving.
De kracht van het systeem is slachtoffer, burgerhulpverlener en de beschikbare AED samenbrengen!
Bekijk ook eens de animatie video op de website van HartslagNu.
Wil jij jouw AED beschikbaar stellen voor publiek? Is jouw AED voor iedereen 24/7 toegankelijk? Meld hem dan aan bij HartslagNu.