ProCardio

Informatie

Graag zetten wij de meest gestelde vragen voor u op een rij. Zit uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

 


Informatie

Kinderen en de AED
Welke AED kast of ophangbeugel past het beste bij uw AED?
Er is geen goede oplossing voor een AED buiten, ...
Subsidies bij aanschaf van een AED
De AED en de BTW?
Wel of geen AED training?
Instructie in de avonduren of in het weekend?
Uw AED mee op vakantie of uw AED mee in het vliegtuig?
Uw AED aanmelden bij een 6 minuten zone?


Kinderen en de AED

Als het over kinderen en AED’s gaat, wordt de overgang niet door leeftijd bepaald, maar door gewicht.

 • Kinderen: 0 tot 25 kg
 • Volwassenen: 25 kg of meer

En alhoewel hartstilstand bij kinderen zeldzaam is, en deze hartstilstand ook nog eens zelden wordt veroorzaakt door een ritmestoornis die defibrilleerbaar is, kan het gebeuren dat bij kinderen een AED moet worden ingezet. Dan zijn er 3 opties:

 • De AED is voorzien van een baby-kind sleutel: op de AED kan geschakeld worden naar de baby-kind-stand. De AED zal o.a. een lagere stroomstoot geven. Indien de AED hierover beschikt zal dan ook de reanimatie instructie worden aangepast.
 • Bij de AED zijn als accessoire kinderelektroden aanwezig: De cassette met de volwassenenelektroden moet worden omgeruild voor de kinderelektroden. Hierna zal de AED de stroomstoot speciaal voor kinderen uitvoeren. De elektroden pads zijn meestal ook iets kleiner van formaat dan de volwassenen elektroden.
 • De gewone AED wordt gebuikt voor kinderen: Als er geen speciale baby of kinderen voorzieningen aanwezig zijn, moet een beschikbare AED voor volwassenen ook ingezet worden bij baby’s of kinderen onder de 25 kg. Zoals de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) schrijft in januari 2011: Standaard AED’s mogen ook worden gebruikt voor het defibrilleren van baby’s en kinderen als er voor hen geen aangepaste AED voorhanden is.

De Philips Heartstart HS-1 AED is ook te gebruiken met speciale elektroden voor baby’s en kinderen. De Philips FRx AED is leverbaar met een speciale baby-kind sleutel. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor uw situatie te bespreken.
Welke AED kast of ophangbeugel past het beste bij uw AED?

Wilt u de AED ophangen op een bijzondere plaats? Bijvoorbeeld buiten, in de zon, in een zeer stoffige of lawaaiige bedrijfshal? Of wilt u de AED juist ophangen in een fraaie receptie ruimte. En wilt u een combinatie van mooi en functioneel? Voor elke situatie is er ophangmateriaal voor uw AED beschikbaar.

Waar moet u aan denken bij het maken van uw keuze:

 • De AED buiten ophangen? Bij een AED wordt de stroom voor de stroomstoot “overgeheveld” van de batterij naar de condensator. Omdat elke seconde telt, moet dit snel gebeuren. Als de batterij van een AED koud is, duurt dit te lang. Daarom moet een AED altijd iets boven het vriespunt bewaard worden. Een buitenkast moet dus altijd voorzien zijn van een verwarmingselement, en op 220V kunnen worden aangesloten.
 • Vandalisme- en diefstal beveiliging en de AED direct beschikbaar voor iedereen: Als een AED nodig is, telt elke seconde. Een AED zou dus nooit achter slot en grendel mogen liggen. Helaas is dit i.v.m. diefstal en vandalisme niet altijd mogelijk. Klik hier om meer te lezen over AED’s in de openbare ruimte.
 • Een kast met of zonder alarm? Natuurlijk helpt een alarm op de AED kast om diefstal of vandalisme tegen te gaan. Als de AED kast echter op een plaats hangt met weinig toezicht, dan helpt het AED alarm ook om collega’s te waarschuwen dat er een nood situatie is! Hangt de AED dus in de kantine (handig tussen het kantoor en de werkplaats/fabriek/loods in) dan zijn daar meestal geen mensen. Terwijl de AED dan al de fabriek in mee is genomen, helpt het alarm om de andere medewerkers te alarmeren. Dus ook zonder risico op diefstal, kan een kast met alarm de beste keus voor uw AED zijn.
 • Een simpele perspex beugel, of een sterke stalen beugel? Als de AED op een plek hangt waar niemand tegen de AED kan botsen is een simpele perspex beugel een prima keus. Hangt de AED in de loop, of daar waar goederen langs komen, dan is een sterke stalen beugel noodzakelijk.
 • Fraaie AED kasten,dit toch goed opvallen: hoe kan een AED voor iedereen opvallen, zodat er geen seconde verloren gaat, en past deze AED kast toch in het interieur? Dat is geen probleem met de fraaie AED kasten uit ons assortiment. Tijdloos vormgegeven, en leverbaar in elke RAL kleur.


Kijk hier voor meer informatie over ophangmaterialen.

Of kijk hier voor de webshop.
Er is geen goede oplossing voor een AED buiten, die voor iedereen toegankelijk en tevens goed beveiligd is.

In een ideale wereld...

 • is de afstand naar een AED niet langer dan 1 minuut
 • kent iedereen de locatie van de AED en hangt deze vrij toegankelijk 24 uur per dag
 • wordt de AED nooit gestolen of vernield
 • is er altijd een getrainde bediener beschikbaar, die ook het reanimeren beheerst
 • en zit tussen een hartstilstand en het toedienen van een schok niet meer dan 3 a 5 minuten.

Helaas is de realiteit anders:

Hoe sneller, hoe beter, geldt bij de inzet van de AED. De eerste minuten bij hartfalen zijn cruciaal. Hoe eerder de hulp wordt geboden, hoe groter de kans op succes. Zorg dat zoveel mogelijk “aanwezigen” binnen uw bedrijf, vereniging of lokatie waar de AED is geplaatst hiervan op de hoogte is gesteld of hier op wordt gewezen door duidelijke stickers en aanduidingen.

Hoe beter de AED is beveiligd tegen diefstal en vandalisme, hoe meer risico er bestaat op vertraging bij inzet van de AED. Hierbij de verschillende mogelijkheden op een rij:

 • a. De AED hangt in een afgesloten kast met breek-glas. Indien de AED ingezet moet worden slaat men het ruitje in, en neemt de AED eruit.
 • b. Toegang via een sleutel met plaatsing van de sleutel in een Noodsleutelkast. Het glas van deze kast wordt gebroken, met de sleutel wordt de AED behuizing geopend. Deze behuizing geeft daarop een geluid en/of lichtsignaal ter alarmering. Diefstal zal niet onopgemerkt plaatsvinden.
 • c. Toegang via een pincode die algemeen bekend is (bv: de lokale postcode) Iedereen kan de kast openen.
 • d. Toegang via een pincode na het bellen van een telefoonnummer. Op de AED behuizing staat een nummer dat gebeld moet worden om toegang tot de AED te krijgen. Dit kan zowel geautomatiseerd of via een alarmcentrale. Deze methode kost extra tijd, en vereist een telefoon met batterijspanning en beltegoed. De registratie die met de melding gepaard gaat, kan een extra drempel zijn om vandalisme tegen te gaan.
 • e. De toegang tot de AED is voorbehouden aan geselecteerde personen (sleutel of pincode) Indien gekozen wordt voor een systeem waarbij de aansturing wordt overgenomen door de ambulancedienst, en indien voldoende vrijwilligers getraind kunnen worden, kan worden gekozen voor deze optie. Direct na de melding aan 112, kan door de ambulance dienst een bericht worden verstuurd naar de in het systeem opgenomen hulpverleners. Zij worden dan gericht naar het slachtoffer, voor directe reanimatie, en naar de AED gestuurd, voor het ophalen en de bediening.


Kijk hier voor meer informatie over buitenkasten.

Of kijk hier voor de webshop.
Subsidies bij aanschaf van een AED

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen (nummer 2 bij mannen)en AED’s redden aantoonbaar levens.Toch is er geen landelijke subsidie beschikbaar voor de aanschaf van AED’s. Wilt u proberen de aanschafkosten betaald te krijgen? Dan adviseren wij u eens contact op te nemen met:

 • uw lokale Rabobank; zij financieren regelmatig een AED in hun lokale projecten
 • uw woningbouwvereniging; zo worden bijvoorbeeld regelmatig (senioren) flats van een AED voorzien.
 • uw gemeente- of wijkbestuur; veel AED’s die in gemeentes zijn opgehangen zijn het gevolg van een initiatief dat door de bewoners is opgestart.

Neem vandaag nog contact met ons op, dan helpen wij u graag op weg.
De AED en de BTW?

Omdat de meeste sites op internet waar AED’s worden aangeboden vaak op het bedrijfsleven zijn gericht, is het onduidelijk hoeveel u inclusief BTW voor uw AED moet betalen. Omdat ProCardio alle aanvragen persoonlijk verwerkt, maken wij voor u net zo makkelijk een offerte op maat inclusief BTW.

Voor AED’s en toebehoren gelden de volgende BTW percentages:
AED, elektroden en batterij: 6% BTW
Service, training en kasten: 21% BTW
Wel of geen AED training ?

Iedereen kan en mag in Nederland een AED bedienen. En een AED kan NIET fout bediend worden. (de Philips HS-1 is zelfs de enige AED ter wereld die bijvoorbeeld in de USA zonder instructie verkocht mag worden. Zo veilig is de Philips AED). Toch geldt voor veel mensen; eerst zien en dan pas geloven.Onze AED instructie + basisbeginselen reanimatie instructie duurt 1 uur, is geschikt voor iedereen (maximaal 20 deelnemers) en wordt bij u op locatie gegeven. Zo durft iedereen de AED te bedienen als het nodig is.
AED Instructie in de avonduren of in het weekend?

Onze ervaring is dat velen de AED instructie liever willen inplannen buiten reguliere kantoortijden. Dat is bij ProCardio geen enkel probleem. Wij trainen vanaf 05.00 uur ’s ochtends tot ’s avonds laat. Ook in het weekeinde kunnen wij uw AED training verzorgen. Neem contact op om uw AED training direct in te plannen.
Uw AED mee op vakantie of uw AED mee in het vliegtuig?

Wilt u uw AED meenemen op vakantie? Dit kan met de auto natuurlijk altijd. De AED mag bijna altijd mee in de bagageruimte onderin het vliegtuig, of zelfs in uw hand bagage. De KLM heeft alle vliegtuigen met een Philips AED uitgerust. Wilt u het zeker weten, neem dan vooraf contact met uw luchtvaartmaatschappij op. Tot slot; Vergeet in alle gevallen niet om de aankoopfactuur van uw AED mee te nemen op reis.

De laatste tijd mogen Lithium batterijen onder voorwaarden worden meegenomen in vliegtuigen. Hierbij is het goed te weten dat er verschillende soorten lithium batterijen bestaan.

 • Lithium Ion: deze zijn oplaadbaar, zoals in uw mobiele telefoon
 • Lithium Metal: deze zijn NIET oplaadbaar, zoals in uw AED


Lithiumbatterijen

Bij kortsluiting kunnen lithiumbatterijen veel hitte genereren. Bovendien kunnen ze bij beschadiging of door een fout in het ontwerp of onzorgvuldige montage in brand vliegen. Daarom worden er eisen gesteld aan het vervoer van losse lithiumbatterijen en externe batterijen die bestemd zijn voor persoonlijk gebruik in apparaten als laptops, mobiele telefoons en dvd-spelers en in medische apparatuur. Deze mogen alleen in de handbagage worden meegenomen. Elke reservebatterij moet afzonderlijk zijn verpakt in de originele verpakking. Als u de verpakking niet meer heeft, moet u de contactpunten van de batterij isoleren door ze af te plakken met niet-geleidende tape en elke batterij afzonderlijk in een plastic zak verpakken. Beschadigde, defecte of uit de handel genomen batterijen mogen niet door de lucht worden vervoerd. Het opladen van batterijen is niet toegestaan aan boord. De apparaten in uw ruimbagage moeten volledig uitgeschakeld zijn en beschermd tegen beschadiging.


Bovenstaande tekst in relatie tot uw AED:

 • losse batterijen mogen alleen in uw handbagage worden meegenomen > de verpakking van een nieuwe Philips batterij voldoet aan de gestelde eisen
 • als u uw AED inchecked (koffer/ruimbagage), moet de AED geheel uitgeschakeld zijn. Dit kan alleen door de batterij uit de AED te nemen. De losse batterij kunt u, ingepakt zoals hierboven omschreven, in uw handbagage meenemen.
 • u kunt uw AED ook als geheel in de hand bagage meenemen.


Documenten horende bij de AED (met batterij) en de losse batterij. Soms wordt bij transport van een batterij gevraagd naar een MSDS (Material Safety Data Sheet).

Wij adviseren u deze documenten met uw AED (of nieuwe/losse) batterij mee op reis te nemen. Indien u andere documenten zoekt, neem dan svp contact met ons op.

NB: in een Philips M5070A batterij zit 5.04 gram Lithium. De grenswaarde voor vervoer is 8 gram Lithium (per batterij).
Uw AED aanmelden bij een 6 minuten zone?

U hebt als AED eigenaar de keuze om uw AED aan te melden bij de 6- minuten zone in uw buurt. HartslagNU en Hartveilig Wonen zijn 2 systemen die door de meldkamers in Nederland gebruikt kunnen worden ter ondersteuning van de reguliere hulpverlening. De centrale aanmelding van AED’s en Burgerhulpverleners gaat via de website van De Hartstichting.

Iedereen die een hartstilstand krijgt is gebaat bij snelle hulp. Hoe eerder er gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt des te beter. De kracht van het systeem is het samenbrengen van een slachtoffer, een burgerhulpverlener en een beschikbare AED.

Nadat 112 is gebeld en er geconstateerd is dat het om een reanimatie gaat, wordt vanuit de meldkamer het AED-alert systeem opgestart.

Op het moment dat de meldkamer de postcode ingeeft van de locatie waar het slachtoffer zich bevindt, gaat AED-Alert aan het werk. Het systeem zoekt in een straal van 1000 meter rondom de postcode en huisnummer van de plaats van het slachtoffer naar ingeschreven burgerhulpverleners.

Het systeem kan twee soorten berichten uitsturen:

 • Een reanimatiebericht aan deelnemers om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimatie (reanimatie is van levensbelang, ook wanneer er geen AED voorhanden is)
 • Een defibrillatiebericht aan deelnemers om eerst een AED op te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan en te starten met hulpverlening.

Door scheiding aan te brengen tussen mensen die kunnen reanimeren en mensen die kunnen defibrilleren wordt nodeloos tijdverlies voorkomen.

'Met AED-Alert wordt een slachtoffer snelle en adequate hulp geboden waardoor de kans op overleven toeneemt'.

Indien u uw AED 24 uur per dag beschikbaar wilt stellen, moet uw AED wel publiekelijk toegankelijk zijn. Dit betekent dat deze in een buitenkast moet worden opgehangen. Vraag ons naar de mogelijkheden hiervoor.

U kunt uw AED aanmelden via https://www.hartstichting.nl/reanimatie/aanmelden-aed