ProCardio

Algemeen

Graag zetten wij de meest gestelde vragen voor u op een rij. Zit uw vraag er niet tussen, neem dan gerust contact met ons op.

 


FAQ's

Wat is een AED?

AED is een afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. Een defibrillator wordt gebruikt bij ventrikelfibrilleren (ongecontroleerd trillen) van het hart. Het hart is dan gestopt met het rondpompen van bloed. Een AED zorgt er door middel van een stroomstoot voor dat het hart weer gecontroleerd gaat functioneren. Door middel van 2 electroden die op het lichaam geplakt worden, voert de AED aan analyse uit en beoordeeld of er spraken is van ventrikelfibrilleren. Wanneer dit het geval is, wordt een schok geadviseerd. In geval van een normaal werkend hart of andere stoornis, zal geen schok worden geadviseerd.

Wat is ventrikelfibrilleren?

Ventrikelfibrilleren is het ongecontroleerd trillen van de hartkamers (=ventrikels) van het hart, waardoor er geen bloed meer door het hart wordt gepompt. In de volksmond noemt men dit ook een hartstilstand, maar dit klopt dus niet. Een betere benaming is een circulatie-stilstand, omdat de bloedcirculatie is gestopt.

Hoe werkt een AED?

Een AED heeft twee zelfklevende electroden welke op het (schone en geschoren) lichaam van het slachtoffer geplakt dienen te worden. Hierna begint de AED een analyse van het hartritme. Indien er sprake is van ventrikelfibrillatie zal de AED adviseren een schok toe te dienen. Door middel van een druk op de knop wordt een stroomstoot afgegeven welke er voor zorgt dat het hart stopt met ventrikelfibrilleren. Het hart krijgt nu de kans om weer een normale circulatie op te bouwen. Naast analyse geven de meeste AED’s ook reanimatie-ondersteuning voor de mensen die het slachtoffer bijstaan.

Wat is het nut van een eigen AED?

Een AED vergroot de overlevingskansen van een slachtoffer met hartfalen aanzienlijk. Hoe sneller gestart wordt met reanimatie en defibrillatie bij het slachtoffer, hoe hoger de kans dat het slachtoffer overleefd. Deze kans kan met een eigen AED binnen handbereik al snel oplopen van 5-10% naar 70-90%.

Mag iedereen een AED bedienen?

In Nederland mag iedereen een AED bedienen en als goed burger een AED inzetten wanneer dit nodig wordt geacht. Sinds 2002 heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de wet BIG gewijzigd en hiermee toegestaan dat ook leken een AED mogen gebruiken.

Is een training noodzakelijk bij gebruik van een AED?

Wettelijk gezien is het niet verplicht om een AED training te volgen. Wel raden diverse toonaangevend instanties, waaronder de Europese Reanimatie Raad, met klem aan om minimaal een korte instructie of training te volgen. Uit ervaring blijkt namelijk dat tijdens een noodsituatie sneller en daadkrachtiger gehandeld kan worden.

Is een AED verplicht voor bedrijven?

Nee, op dit moment is een AED nog geen verplichte uitrusting binnen de BHV. Wel staat in de ARBO-wet dat een bedrijf moet zorgen voor voldoende scholing en materiaal om hulpverlening mogelijk te maken. Met de aanschaf van een AED hebben de BHV-verleners wel een hulpmiddel in handen om snel en effectief in te grijpen bij hartfalen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een AED?

 • Kan de AED binnen 10 seconden een analyse uitvoeren en de batterij opladen?
  (10 sec is de maximale tijd conform de richtlijnen ERC 2015)
 • Kan en mag de AED door iedereen bedient worden?
  (er is maar 1 AED die door de Amerikaanse FDA is vrijgegeven voor losse verkoop: de Philips HeartStart HS-1)
 • Test de AED zelf elke component?
  (als de zelftest alleen de aanwezigheid van de pads test, en de werking van de pads overslaat, kan dit op het moment van inzet tot problemen leiden. Een goede AED test elke dag elke component)

Waar moet ik op letten bij de plaatsing van een AED?

 • Waar komt de AED te hangen?
  (binnen, buiten, openbare ruimte e.d.)
 • Welke toegang is gewenst voor deze AED?
  (openbaar, onder begeleiding, privé gebruik)
 • Moet de kast mooi of functioneel zijn?
  (de officiële AED kleur is Groen, maar er bestaan ook witte kasten)
 • Wat zijn de omstandigheden op deze plek
  (bv. vochtig, warm, stoffig en lawaaierig)

Hoe kan ik een gedegen keuze maken?

Er zijn veel verschillende AED’s op de markt en sommige sluiten beter aan op uw (werk)situatie dan anderen. Ons advies is om een vrijblijvende demonstratie aan te vragen, zodat u kennis kunt maken met een AED.

Of u kijkt alvast op AED-vergelijken.nl Hier zijn de belangrijkste AED’s samengebracht in een handig overzicht. Zo kan u elke AED makkelijk vergelijken.